Z7_80C228K0N8NI70ANNC3NGF38F5
Z7_80C228K0N8NI70ANNC3NGF38Q3

Kaartproblemen? Gegevens aanpassen? We helpen graag verder!

Hoe kunnen wij je verder helpen?

Brandstoffen

Haalt DATS 24 de brandstof uit Rusland? Is jullie brandstof afkomstig uit Rusland?

DATS 24 wordt beleverd door één van de grote internationale merken. We kunnen daarbij aangeven dat die niet vanuit Rusland komt of een Russisch bedrijf is.

Hoe weet ik of ik AdBlue moet tanken?

Moderne dieselwagens hebben een aparte, kleinere tank voor AdBlue. Deze is toegankelijk via de normale tankklep. Vaak zit er ook een lichtblauwe dop op de tankopening voor AdBlue. Kijk in de handleiding van je wagen om de exacte locatie van de AdBlue-tank te weten te komen.
Krijg ik korting op AdBlue met Xtra?

Je Xtra-korting geldt enkel wanneer je diesel, benzine of CNG tankt. De korting is dus niet geldig voor AdBlue, elektrisch laden of waterstof.
Ik rij met een dieselwagen met een AdBlue-tank. Wat gebeurt er als de AdBlue op geraakt?

Bijna alle moderne dieselwagens hebben ook AdBlue, dat de uitstoot van een dieselwagen afbreekt in minder schadelijke elementen voor het milieu. Je krijgt een melding als je nog 2.500 kilometer kan rijden voor je AdBlue op is. Als de tank volledig leeg is, zal je motor weigeren te starten. Tank dus tijdig AdBlue bij om jezelf een kost bij je garagist of depannagedienst te besparen.
Hoe wordt de prijs van CNG bepaald?

De prijs van aardgas, en dus CNG, wordt hoofdzakelijk bepaald door de balans tussen vraag en aanbod op de internationale gasmarkten, waar de wereldwijde voorraad in rekening wordt genomen.

Daarnaast zijn er de bedrijfskosten van de aanbieder. Ook moet aardgas op het tankstation zelf gecomprimeerd worden, wat een proces is dat veel energie verbruikt, en ook de kosten voor energie staan op een hoog niveau.

Bovenop bovenstaande belangrijke elementen zijn er nog enkele factoren die de CNG-prijs beïnvloeden:

  • DATS 24 heeft het grootste CNG-netwerk in België wat behoorlijk wat investeringen heeft gevergd. Deze investeringen moeten natuurlijk betaald worden.
  • De actuele inflatie die zwaar doorweegt op ieders portemonnee, en ook op de (loon)kosten voor onderhoud, herstellingen, materialen, technische keuringen, preventief technisch onderhoud etc.
  • De huidige geopolitieke situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Wij denken dat deze uitzonderlijke situatie ook het einde betekent van een jarenlange periode van stabiele prijszetting voor CNG. Daar waar de prijzen voorheen gedurende maanden onveranderd bleven, zullen die voortaan veel meer variëren en fluctueren. Die nieuwe, snel veranderende context en prijzen op de internationale gasmarkten stellen ook ons voor grote uitdagingen. We onderzoeken hoe we in de toekomst opnieuw een stabiele(re) CNG-prijs kunnen aanbieden. Onze intentie is en blijft om jou als klant het beste aanbod te bieden, zowel op vlak van budget als duurzaamheid.

Wat is de link tussen de prijs van CNG in het tankstation en de prijs van aardgas op de gasmarkt?

CNG is aardgas voor voertuigen en volgt de tendensen van de internationale gasmarkt. Als de prijs van aardgas stijgt, dan volgt de prijs van CNG uiteindelijk ook.

Ook moet aardgas op het tankstation zelf gecomprimeerd worden, wat een proces is dat veel energie verbruikt, en ook de kosten voor energie staan op een hoog niveau. Voor DATS 24 is het de voorbije jaren vooral een zaak geweest van investeren. Die voortrekkersrol, zowel in CNG als nu ook in waterstof, heeft veel investeringen gevraagd. De winst die we boeken, wordt opnieuw ingezet in investeringen in duurzame brandstoffen en energie. Zo maken we onze voortrekkersrol in de transitie naar zero emission waar.

Waarom staat de prijs van CNG soms zo hoog?

De CNG-prijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de balans tussen vraag en aanbod op de internationale gasmarkten, waar de wereldwijde voorraad in rekening wordt genomen. Als de gasprijzen op de internationale markt een structurele stijging kennen, zullen onze prijzen aan de pomp ook structureel mee stijgen. Vice versa in geval van een prijsdaling, ook dan passen we onze CNG-prijzen mee aan.

Zal de prijs van CNG terug zakken naar het niveau van de voorbije jaren?

Wij denken dat deze uitzonderlijke situatie ook het einde betekent van een jarenlange periode van stabiele prijszetting voor CNG. Daar waar de prijzen voorheen gedurende maanden onveranderd bleven, zullen die voortaan veel meer variëren en fluctueren. Die nieuwe, snel veranderende context en prijzen op de internationale gasmarkten stellen ook ons voor grote uitdagingen. We onderzoeken hoe we in de toekomst opnieuw een stabiele(re) CNG-prijs kunnen aanbieden. Onze intentie is en blijft om jou als klant het beste aanbod te bieden, zowel op vlak van budget als duurzaamheid.

Waarom verschilt de CNG-prijs in België met die van onze buurlanden?

Elk land heeft een unieke energiemix en organisatie daarvan. Het is daarom zeer moeilijk om België en de omringende landen met elkaar te vergelijken. In de buurlanden wordt bijvoorbeeld al veel biogas aangeboden, dat lokaal geproduceerd is en dus de bewegingen van de internationale gasmarkten niet volgt. Bij veel aanbieders in het buitenland wordt CNG ook als een restproduct van LNG verkocht. Het is ook belangrijk om mee te geven dat er een groot verschil is in taksbepalingen en subsidiemechanismen tussen de verschillende landen. In Nederland heeft dit er bv. voor gezorgd dat meer dan 90 % van de CNG-tankstations bio-CNG levert.

Waarom is de prijs van CNG in mijn tankstation nog hoger dan die enkele km verder (beide DATS 24)?

De kans is groot dat in het ene tankstation al hoogcalorische CNG wordt aangeboden en in het andere nog laagcalorische CNG. Hoogcalorische CNG is iets duurder maar de hogere caloriewaarde ervan betekent dat je merkbaar verder rijdt met dezelfde hoeveelheid CNG in je wagen. Het verschil in prijs weerspiegelt dat verschil in autonomie. Tegen 2024 gaan de distributienetbeheerders (Fluvius in Vlaanderen, Resa en Ores in Wallonië en Sibelga in Brussel) zorgen voor een volledige overschakeling naar hoogcalorisch gas bij alle verbruikers, en dus ook de tankstations via het ondergrondse distributienetwerk. Op www.gasverandert.be kan je zien of jouw regio er al bij is. Of lees hier meer over het verschil tussen laag- en hoogcalorische CNG.

Waarom is de prijs van CNG in mijn tankstation nog hoger dan die enkele km verder (1 van DATS 24 en 1 van een ander merk)?

Dat kan 2 redenen hebben:

  1. Het ene tankstation biedt al hoogcalorisch aardgas aan (iets duurder, maar je rijdt er ook verder mee) en het andere nog laagcalorisch aardgas. Hier lees je meer over de 2 types CNG.
  2. Brandstofleveranciers zijn genoodzaakt de prijsstijging door te trekken naar hun eigen aanbod om gezond te blijven. Het is mogelijk dat vandaag nog niet alle leveranciers die beweging gemaakt hebben.
Waar komt jullie aardgas vandaan? Is jullie gas afkomstig uit Rusland?

In België zorgt gasnetbeheerder Fluxys voor de nationale aanlevering van aardgas. Dit aardgas comprimeren wij op het station tot CNG. Of je CNG hoog- of laagcalorisch is, verschilt per regio. De invoer van laagcalorisch gas gebeurt hoofdzakelijk vanuit Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk via onderzeese pijpleiding. Hoogcalorisch aardgas wordt aangevuld met gas uit Qatar en LNG-leveringen via Zeebrugge.

Gezien jullie gas niet afkomstig is uit Rusland, waarom zou dat dan impact hebben op jullie CNG-prijzen?

De prijs van aardgas, en dus CNG, wordt hoofdzakelijk bepaald door de balans tussen vraag en aanbod op de internationale gasmarkten, waar de wereldwijde voorraad in rekening wordt genomen. Het is dus niet de herkomst die de gasprijs zet, wel de globale gasvoorraad die de prijs op de internationale gasmarkten bepaalt. De huidige geopolitieke situatie in Oekraïne zorgt voor uitzonderlijke en onvoorspelbare bewegingen op de internationale gasmarkten, wat ook een effect heeft op de prijs van CNG.

Waarom hanteren jullie, net zoals Colruyt, geen laagsteprijsgarantie

De garantie van de laagste prijzen is een belofte die de Colruyt-supermarkten al jarenlang waarmaken. DATS 24 maakt weliswaar deel uit van Colruyt Group, maar biedt geen laagsteprijsgarantie, en heeft dat ook nooit aangeboden.

We volgen de prijzen van de concurrentie op binnen een bepaalde commerciële perimeter. Zo is de klant altijd zeker van een lage prijs in onze tankstations.

Ik heb een CNG-auto. Wat doe ik het best in deze situatie?

Wie op CNG rijdt, stelt zich nu ongetwijfeld vragen bij z’n keuze voor deze brandstof. Ook al is CNG properder als brandstof dan benzine en diesel, de winst op verbruikskost was dikwijls doorslaggevend voor deze keuze.  Wie al jaren op CNG rijdt, heeft de voorbije jaren duizenden euro’s kunnen besparen. We begrijpen dat de huidige prijzen nu een tegenvaller zijn. Particulieren gebruiken hun wagen meestal 9 tot zelfs 10 jaar. Over deze looptijd blijft het voordeel van CNG op vlak van verbruikskost voelbaar.

Wat is het verschil tussen laagcalorische CNG (CNG-L) en hoogcalorische CNG (CNG-H)?

De hogere caloriewaarde van hoogcalorische CNG (CNG-H) betekent dat je merkbaar verder rijdt met dezelfde hoeveelheid CNG in je wagen. Het verschil in prijs weerspiegelt dat verschil in autonomie. Je wagen is trouwens voorzien om op beide types CNG te rijden. Door het verschil in prijs en autonomie komt de uiteindelijke verbruikskost per kilometer voor hoog- en laagcalorische CNG min of meer op hetzelfde neer. Hier lees je meer over het verschil tussen laag- en hoogcalorische CNG.

Tank ik in mijn tankstation hoogcalorische of laagcalorische CNG?

Tegen 2024 zijn de Belgische tankstations sowieso volledig overgeschakeld naar hoogcalorisch aardgas en dus ook hoogcalorische CNG. Op www.gasverandert.be kan je zien of jouw regio er al bij is. Of lees hier meer over het verschil tussen laag- en hoogcalorische CNG.

Op onze tankstations duidt een sticker op de CNG-pomp aan of het over H-gas of L-gas gaat. Ook op onze stationszoeker kan je het soort gas afleiden van de CNG-prijs per kilogram.