Waterstof- en CNG-wagens van DATS 24 aanwezig in de koers

Wingene Koers promoot zichzelf als de ‘koers voor propere lucht en voor minder kanker’. Er is namelijk een rechtstreekse link tussen luchtvervuiling en gezondheid. Tijdens een wielerwedstrijd rijden renners constant tussen, naast en achter vervuilende voertuigen. Ze ademen de uitlaatgassen quasi rechtstreeks in. Daar brengt de organisatie van Wingene Koers dus verandering in. Wingene Koers wil een duidelijk signaal geven en zet daarom alleen maar milieuvriendelijke voertuigen in.

Dr. Christophe Depamelaere, de drijfveer achter een propere Wingene Koers, wijst op een steeds groter wordend probleem. "Zowel trainen als koersen gebeurt op de openbare weg. Net daar bevinden zich de hoogste concentraties van NOx, fijnstof, roet en andere kankerverwekkende stoffen. Wat slecht is voor die renners, is dat bijvoorbeeld ook voor kinderen die elke dag met de fiets naar school rijden. De luchtkwaliteit in België is alarmerend slecht. Met propere voertuigen heb je al een deel van de oplossing in handen. Ik roep alle actoren en de overheden op om hier samen werk van te maken."

Die problematiek van een steeds slechtere luchtkwaliteit belangt ook ons aan. Want samen werk maken van properdere lucht is enorm belangrijk voor DATS 24. Ook daarom bouwen we een netwerk uit van CNG-tankstations, elektrische laadpalen en maken we nu ook elektrisch rijden op waterstof mogelijk.

DATS 24 ondersteunt Wingene Koers met verschillende propere voertuigen. Zo stond de koersdokter de renners bij vanuit een aardgaswagen en reed de koersdirectie voor het peloton met een wagen op waterstof. "Rijden op waterstof is 100 % duurzaam en groen, stoot enkel water uit en is volgens ons dan ook de toekomst", aldus Maarten Van Houdenhove, PR-manager DATS 24.

De mensen die de milieuvriendelijke voertuigen van DATS 24 bestuurden in de koers waren enorm enthousiast.  Koersdirecteur Bram Debackere verwoordt het mooi: "Deze wagens rijden hetzelfde als wagens op traditionele brandstoffen, zelfs nog een stuk vlotter. Wetende dat deze wagens veel minder tot geen vervuilende stoffen uitstoten, is dit echt een goeie zaak.”