"Duurzaamheid zit in ons DNA"

Gisteren ging de Week van de Mobiliteit van start. Elk jaar laat de organisatie mensen stilstaan bij hun eigen mobiliteit. Ze wil ons laten nadenken over ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. En laat dat net zijn waar ook DATS 24 steeds meer mee bezig is. Maarten Van Houdenhove – pr-manager DATS 24 - deelt graag met jullie hoe DATS 24 inzet op duurzame mobiliteit.

Hoe past de visie van een brandstofleverancier binnen "de Week van de Mobiliteit"?

Maarten Van Houdenhove – “We maken sinds 1972 bijna onafgebroken deel uit van Colruyt Group. Duurzaamheid zit dus in ons DNA. Onze missiezin luidt: “Als milieubewuste brandstofleverancier mensen stimuleren slim om te gaan met mobiliteit”. En daar gaan we echt voor. We willen een maatschappelijke bijdrage leveren. Dit doen we bijvoorbeeld met ons milieubeleid. Maar dus ook met de uitbouw van het CNG-netwerk in België en een groeiend netwerk laadpalen bij winkels van Colruyt Group. Weldra openen we ook ons eerste publiek waterstofstation. We zetten dus fel in op de switch naar properdere brandstoffen. Daarnaast ondersteunen we steden en gemeenten om inspiratiesessies omtrent alternatieve voertuigen aan te bieden. Bovendien geven we vanuit Colruyt Group Academy zelf de workshop “Groener de baan op”. Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen helpen om hun mobiliteit op een zo duurzaam mogelijke manier in te vullen. In die zin is het voor ons elke week de week van mobiliteit.”

Raad je in die workshops dan enkel de wagen aan als mogelijk vervoermiddel?

Maarten Van Houdenhove – “Nee uiteraard niet. We hechten zelf ook belang aan het STOP-principe; stappen, trappen, openbaar vervoer en dan pas personenwagens. Voor wie te voet of met de fiets naar het werk kan gaan, is dit zeker de juiste keuze. We moeten echter realistisch blijven. De auto is nu eenmaal nog niet weg te denken uit ons dagdagelijks mobiliteitsbehoefte. Als je met de wagen 18 minuten nodig hebt om je werk te bereiken en voor hetzelfde traject met het openbaar vervoer anderhalf uur, dan is de auto praktisch gezien gewoon de slimste keuze. Als de auto toch onmisbaar blijkt op bepaalde momenten, maak dan een bewuste keuze voor een alternatief voertuig.“

Welke alternatieven zijn vandaag geschikt?

Maarten Van Houdenhove – "Dat is in de eerste plaats de elektrische wagen of een wagen die rijdt op aardgas. Deze bieden de beste combinatie van betaalbaarheid, haalbaarheid, inzetbaarheid en milieuvoordelen.

Voor wie vrij beperkte afstanden moet afleggen én kan bijladen op het werk of thuis, is een elektrische wagen echt een haalbaar alternatief. Wil je graag overdag even bijladen? Dan kan dat aan een openbare laadpaal. Bij DATS 24 zijn onze laadpalen steeds gelegen op de parking van een Colruyt winkel. Op deze manier kan je je wagen bijladen terwijl je inkopen doet.

Ligt er een CNG-station in de buurt, dan is een wagen op aardgas echt wel de gulden middenweg: deze is goedkoper, properder en rijdt comfortabeler.”

Hoe ziet jouw eigen mobiliteit eruit?

Maarten Van Houdenhove – “Ik probeer zelf de wagen af en toe aan de kant te laten staan. Daarom vind ik de Week van de Mobiliteit ook zo een mooi initiatief. Het nodigt mensen uit om zich af te vragen of ze hun wagen voor een verplaatsing echt nodig hebben. Soms kijk ik er natuurlijk wel wat tegenop om te voet te gaan of de fiets te nemen. Maar van zodra ik dan onderweg ben, besef ik dat het de beste keuze is. Wanneer de afstand te ver is, zoals bijvoorbeeld mijn woon-werkverplaatsing, dan neem ik mijn wagen op aardgas. Die is ecologisch gezien een stuk properder dan een wagen op een traditionele brandstof. Zo stoot hij veel minder schadelijke stoffen uit; minder CO2 en opmerkelijk veel minder NOx en fijnstof. Het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat het een stuk goedkoper is aan de pomp.“

Welke tip zou je graag nog meegeven?

Maarten Van Houdenhove – “Combineer je ritten zodat je minder kilometers aflegt. Die tip geef ik ook mee in onze workshops. Boodschappen doen, je kind naar de sportclub brengen en je oma bezoeken? Doe het in één keer. Dat vereist best wel wat planning maar het loont: je rijdt minder kilometers, verbruikt minder én er is minder uitstoot. Iedereen wint er dus bij.”