De luchtkwaliteit in Vlaanderen gaat erop achteruit. En het is in die lucht dat wielrenners hun wedstrijden afwerken. Wingene Koers toont dat het ook anders kan en zet mee in op een betere luchtkwaliteit door middel van duurzame voertuigen in de koers.

 

Actie ondernemen voor een betere luchtkwaliteit

“De luchtverontreiniging is enorm in ons land. In de wielersport is het probleem des te groter aangezien wielrenners zowel trainen als koersen op de openbare weg. Net daar bevinden zich de hoogste concentraties aan fijnstof, roet en stikstofdioxide”, aldus arts en voorzitter van KVC De Stoempers Christophe Depamelaere. Die hoge concentraties hebben een direct verband met hart- en vaatziekten, borstkanker en astma. Volgens Dr. Depamelaere is slechte lucht zelfs nog nefaster voor de gezondheid dan roken. Er moet dus echt actie ondernomen worden om de lucht terug zuiverder te maken.

Properste koers van het land

Ook DATS 24 zet al langer de transitie op gang richting een betere luchtkwaliteit. We vinden het erg belangrijk om initiatieven met dezelfde visie te ondersteunen. Daarom rijdt de omkadering van de koers op 4 september enkel met milieuvriendelijke voertuigen. Enkele van onze elektrische, waterstof- en CNG-wagens rijden mee in de koers. Zo moeten de wielrenners niet in en rond ongezonde uitlaatgassen rijden. Ook voor het publiek is dit een grote verbtering. Daarnaast brengen we ook twee elektrische bakfietsen, de ‘Recycles’ van Colruyt Group, mee om het zwerfvuil tijdens de koers tegen te gaan. Wingene Koers organiseert verder een tombola waarvan de opbrengst integraal naar Think Pink gaat. De hoofdprijs van de tombola is een elektrische step, aangeboden door DATS 24.